BLOG

Spórolási tippek: így csökkentsd a villanyszámlát idén nyáron

2019.06.26 15:07

Tény, hogy évről évre egyre forróbbak Magyarországon a nyarak, ráadásul egyre gyakrabban vannak olyan hőhullámok, amikor akár egy hétig (vagy tovább) extrém meleg van. Ilyenkor majdhogynem életmentő a légkondi, ami viszont áramot fogyaszt. De hogyan csökkentsd, vagy optimalizáld a légkondid áramszámláját? Itt vannak a spórolós tippek.

Ne félj a magas számláktól

Mielőtt megijedsz és úgy határozol, hogy inkább nincs is szükséged a légkondira (merthogy épp egy olyan cikket olvasol amelyik segít csökkenteni a légkondid okozta villanyszámlát) szögezzük le, hogy a légkondid nem okoz majd extrém magas villanyszámlát. Ez a cikk inkább olyan ötleteket ad neked, amivel az amúgy sem különösen magas villanyszámládat tudod csökkenteni azzal, hogy odafigyelsz, és betartasz pár szabályt, bevetsz pár trükköt.

 

Éjszakai üzemmód

A trükk roppant egyszerű (de azért megbonyolítjuk): egyszerűen ne használd éjjel a légkondidat, ezzel sokat tudsz spórolni. Gondolj bele: szinte bármilyen meleg is van nappal, éjjelre a legnagyobb kánikulában is lemegy a hőmérséklet 20-22 fokra odakint (most tényleg a hőségriadós napokról beszélünk, mert van, hogy ennél sokkal lejjebb kúszik). Ha teheted éjszaka ne használd a légkondidat, ehelyett nyisd ki az ablakot, és engedd be a langyosabb levegőt a szobába. Az még nagyobbat dob a hőérzeteden, ha szellő is lengedez odakint, és átjárja a szobádat.

 

Az ideális hőmérséklet.

Itt több szempontot kell figyelembe venned. Van egy „ökölszabály” ami szerint a külső, és a belső hőmérséklet között nem szabad több mint 8 fok különbségnek lennie, ezt figyeld. Tehát, ha kint 32 fok van, akkor bent a 20 nem jó, mert kevés: egyrészt a légkondid keményen fog dolgozni azért, hogy megoldja amit kértél, másrészt megfázol, és a szervezetednek sem jó. Ha ehhez hozzárakjuk azt, hogy hol, melyik szobában hány fok az ideális hőmérséklet (ezt ebben a cikkben írtuk, de a nappali 22-23, a háló pedig 18-20 között szuper) akkor a kettőt összehangolva már tudod, hogy tudsz spórolni. Maximum 8 fok legyen a különbség, de semmiképpen ne legyen a fent leírt hőfokoknál kevesebb.

 

Programozz

Ezt mondanunk sem kell, ugye? A légkondid olyan, mint a kocsid. Ha pirosat kaptál, nem kell a következő lámpáig padlógázzal menned egyesben, mert sokat fog fogyasztani. Jobb, ha kettesben gurulsz, és néha gyorsítasz, lassítasz. A légkondidnál is ez a fontos: állítsd be a megfelelő hőmérsékletre, hagyd, hogy elvégezze a dolgát, de ne kapcsold ki, és be, aztán megint ki, és megint be, akkor, ha már jónak érzel mindent. Ehelyett hagyd bekapcsolva, majd ő korrigál, ha kell.

 

Segíts neki: árnyékolj

Ha segítesz a légkondidnak, meglátszik a villanyszámlán: sokat tudsz azzal spórolni, ha kizárod a napfényt, ha árnyékolókat használsz, vagy este mielőtt bekapcsolod a légkondidat, áthűtöd a szobát a kinti hűvösebb levegővel. Az ablakok a redőnyök, a függönyök mind mind segítség: akár 15%-*ot is spórolhatsz a légkondival.

 

Segíts neki: kapcsold ki a hőforrásokat

Ezt nem mindig tudod megtenni, mert előfordulhat, hogy 35 fokban kell éppen a sütőt, és a főzőlapot egyszerre használnod, de segít spórolni, ha miután végeztél, nem hagysz minden elektromos dolgot bekapcsolva, mert azok hőkibocsátók. Ha kihúzod a tévét, tabletet, a bedugott számítógépedet, a vízforralót, a mikrót, azzal egyébként duplán spórolsz, hiszen ezek a készülékek nem adnak le hőt (a légkondidnak könnyebb dolga lesz) plusz nem fogyasztanak semennyit, hiszen kihúztad őket. Dupla haszon.

 

Fontos a karbantartás

A mai napig sokan nem teszik meg, pedig fontos a rendszeres karbantartás. Ha a légkondidat rendszeresen karbantartod, akkor sokkal hatékonyabban fog működni és sokkal kevesebb áramot fogyaszt. Ilyen egyszerű

Segítünk kiválasztani a neked megfelelő légkondit. Vedd fel velünk a kapcsolatot. https://klimauniverzum.hu