BLOG

Mennyit fog fogyasztani a klímád? Most elmondjuk!

2019.04.04 09:43

 

Teljesen természetes, hogy mielőtt megveszed a klímádat, azelőtt tudni szeretnéd, hogy mennyit fog fogyasztani, mennyivel növeli meg a villanyszámládat? Ebben a cikkben minden kérdésedre választ fogsz kapni, elmondjuk, hogy mennyit fog fogyasztani a klímád.

Milyen teljesítményű klíma kell neked?

Képzeld el, hogy egymás mellett van kettő klíma. Az egyik 2,6 KW-os, és az ára legyen 100 000 peták. A másik ugyanilyen, csak 3.6 kW-os ennek az ára 175 000 peták. A nappalid 40 négyzetméteres. Szeretnéd megvenni a nappalidhoz illő klímát. Melyiket választod? Elmondjuk, hogyan számolj.

A legfontosabb, hogy ne ár szerint dönts. Persze, mi is látjuk, hogy a 2,6 kW-os tűnik olcsóbbnak, nem csak azért, mert 75 000 petákkal alacsonyabb az ára mint a másik, hanem azért is mert nem tud majd olyan „sokat” fogyasztani, mint a nagyobb teljesítményű.

Mielőtt megveszed bármelyiket, számoljunk. Egy 40 négyzetméteres nappali (270 centis belmagassággal) 40*2,7 azaz 108 légköbméter. Mondjuk 110. Átlagos szigetelésű lakást/házat feltételezve légköbméterenként 30W energiát kell számolni. Ez 3.300 W. Ami 3,3 kilowatt: ekkora teljesítményű klíma kell neked, de ilyen ugye nincs.

Ha a 2,6-osat veszed, akkor állandóan csúcsra járatva fog működni, és sokat fog menni, ráadásul nem biztos, hogy egy igazán meleg napon is le tudja majd hűteni a lakásodat. A 3.6 kW-os ellenben biztosan lehűti majd, és nem fog éjjel nappal dolgozni. Egyértelmű, melyiket kell megvenned.

De mennyit fog fogyasztani?

 

Ennyit fogyaszt a klímád!

Jöjjön a kötelező rész, és utána a számok: szóval a klímád fogyasztása rengeteg dologtól függ: a hőszigetelésedtől, a lakásod tájolásától, attól mennyire kérsz hidegebb levegőt, attól milyen meleg van kint. Millió tényező van. De jöjjenek a számok.

Mert nem így kell számolni. A klímád a legmelegebb nyári napokon sem fog napi 4-5 órán keresztül csúcsteljesítménnyel menni: ennél sokkal hamarabb lehűti a lakást. Ha pedig megtette akkor a teljesítményének 1/5-ödével, 1/6-ával tökéletesen fenntartja a megfelelő hőmérsékletet. Néha rásegít, de nem megy órákat, csúcsteljesítménnyel. (A megadott teljesítmény a klímáknál mindig hűtőteljesítmény, ezért ha pl. 3.6 kW. a maximális áramfelvétele csúcson járatva az maximum a hűtő teljesítménynek a harmada. Tehát 1.2kw és még ebből szabályoz az inverter tehát maxon szinte soha nem jár)

 

Nézzük, mennyit fogyaszt akkor a 40 négyzetméteres nappalid klímája?

Tételezzük fel, hogy inverteres a klímád. Legyen kint extrém hőhullám, és menjen emiatt 6 órát egy nap.  (Ez kb 2-2,5 teljes óra igazából, mert egyébként csak bele-beleavatkozik, korrigál). Ha a klímád 3,6 kW-os akkor a fogyasztása 6-10 kW/nap, ami 200-250 kW egy hónapban. Körülbelül 8-10 000 forint/hó, de akkor végig 40 fok volt kint, és te 22 fokon tartottad a 40 négyzetméteres nappalidat.

De várj egy pillanatot: ekkor minden nap ment, és napi 5-6 órát. Ennyit csak akkor fog, ha te egyébként otthon vagy egy hónapon át, és odakint minden nap hőség van. Ennél jóval kevesebbet fog fogyasztani. A tapasztalat az, hogy egy klíma alig pár ezer forinttal „dobja meg” a villanyszámládat, ami nem vészes.

Ide kattints, ha éppen gazdaságos klímát keresel, segítünk. 

KATTINTS IDE!