BLOG

Megéri klímával fűteni? Mi az a H tarifa?

2018.11.21 22:33

Pénzt takaríthatunk meg azzal, ha klímával fűtünk gáz helyett!

Nem sokan gondolnak egy mostanában feltörekvő új fűtési módszerre, mely a klímával történő fűtésre összpontosul a gáz helyett. Sok előnye mellett leveszi az ember válláról azt a terhet, ha esetleg elzárják a gázt, nem kell aggódnunk, hogy mivel fűtsük be otthonunkat. E mellett gazdaságosabb, és még a környezetünket is kíméljük vele. Bár eddig leginkább hétvégi házakban alkalmazták, egyre gyakrabban bukkan fel új épületekben.

Na de mennyit fogyaszt a klíma, ha fűtésre használjuk?

Több féle mutató is szolgál nekünk arra, hogy mekkora a klíma fogyasztása. Ebben segítségünkre van az EER/SEER vagy COP/SCOP mutató. Az EER a fűtési hatásfokot mutatja meg. Vegyünk egy egyszerű példát, egy 3,5 EER értéket produkáló 2,5 kW-os klímát.

A következő kép áll fel a helyzet: 2,5 kW / 3,5 EER megmutatja, hogy a klíma 0,714 kW-os fogyasztást eredményez úgy, hogy 100%-os terhelés alatt áll. Azonban az EER és a COP mutatók, csak pillanatnyi fogyasztást mérnek.

 

Ezért fontos megnézni, hogy egy teljes szezonra, mint eredményeznek más értékek. Erre valók a SEER és SCOP mutatók.

 

Egy 80 m2-es házra nézve, napi 4 órás működéssel számolva úgy, hogy 200 kWh/ m2/ év a fűtés igény, egy inverteres klímával, aminek 4,38 COP értéke, és egy normális 40ft/ kWh az energia ára, megkapjuk a következő képletet:

16000 kWh/4,38 = 3653 kWh x 40 = 146 120 Ft egy szezonra.

 

Mi a H-tarifa?

 

Fontos tudni való, hogy a H-tarifa csak fűtési szezonban vehető igénybe. Célja, hogy a megújuló erőforrásokból kiépített rendszereket támogassa, egy kedvezőbb áru tarifa felhasználásával.

 

A H-tarifa árszabása éjszakai áramnál nem haladhatja meg a 24-25 Ft/kWh bruttó árat.

 

Fűtési szezon időszakában, ami október 15-től április 15-ig tart, vehető igénybe, amennyiben megszakítás nélkül 0-24 órában működik a berendezés.

 

Azonban mint mindennek, ennek is megvannak a műszaki kritériumai. A H-tarifára csatlakozott berendezések, csak nem leválasztható, külön erre a célra kialakítható áramkörre csatlakoztathatók. Vagyis kéttarifás mérőberendezésre lesz szükség, amit az árambiztosító elfogad. E mellett az A1 normál és a B éjszakai tarifára is lehetőség van a H-tarifa mellett.

 

Az igénylés és kialakítás menete

 

Első lépésként fel kell venni a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, és ki kell tölteni az ide vonatkozó H-tarifa igénylő lapot. E mellett a berendezés dokumentumait kell továbbítani elbírálásra. Bővebb információt a szolgáltató oldalán lehet kapni.

Szükséges lesz a továbbiakban egy szakemberre, aki a kiépíti a hálózatot a berendezés számára, hogy megfelelő teljesítményt nyújtson a szerkezet.

 

Mi a GEO tarifa?

 

A H-tarifával ellentétben ez csak kizárólag az ELMÜ és ÉMÁSZ szolgáltatási területein vehető igénybe.

Kizárólag hőszivattyús rendszerek áramellátására lehet felhasználni. Azonban a GEO tarifa egész évben hűtési és fűtési szezonban is rendelkezésre áll. Fontos tudni, hogy naponta azonban csak 20 órán keresztül 2x2 órára biztosított, melyet egy külön vezérelt óra segítségével csúcsidőben reggel és este lekapcsolnak.

A GEO tarifa igénylése és felszerelésének a feltételei ugyan azok, mint a H-tarifánál, és kizárólag lakossági felhasználásra van lehetőség.

Amennyiben e mellett döntenénk a lakossági A1 tarifa 35%-át kell fizetnünk, ami 23-24 Ft/kWh.