BLOG

Így vásárolj légkondit

2019.05.08 13:55

Egyetlen szóval el tudjuk neked mondani, hogyan kell kiválasztanod a neked legjobban megfelelő klímát: körültekintően. Tudjuk, hogy ez az egyetlen szó nem segítség, ezért összegyűjtöttünk neked sok hasznos tanácsot, tippet, és trükköt, aminek a segítségével ki tudod választani a neked megfelelő klímaberendezésedet.

Így ne válassz, ezt ígérd meg!

Képzeld el, hogy egy extrém forró nyári nap van. A szobádban 28 fok van, alig bírsz koncentrálni, ingerült vagya melegtől, ömlik rólad a víz. Ebben a pillanatban egy légkondi hirdetését látod meg valahol a tévében, a neten, a Facebookon.

Ígérd meg, hogy nem veszed meg azonnal.

Pontosan ezt akarják a marketingesek, akik mindenféle trükköket vetnek be azért, hogy gyorsan költsd el a pénzedet – akár – meggondolatlanul. De nem fogsz bedőlni, mert megígérted, és azért, mert okosan választasz klímát, hisz olvastad ezt a cikket. Elmondjuk, hogyan válaszd ki a neked legmegfelelőbb klímát!

 

Milyen klíma legyen?

A legelső dolog amit el kell döntened az, hogy milyen klíma legyen amit megveszel? A klíma lehet split, mobil, inverteres.  A mobil klímák előnye, hogy egyszerűen, és gyorsan mozgathatóak: oda tudod tenni, ahol éppen szükség van rá. Az ilyen klíma legköltséghatékonyabb megoldás, nem csak az ára miatt, hanem azért is, mert a beszereléshez, és üzembe helyezéséhez sincs szükség szakemberre.Az is előfordulhat, hogy ugyanolyan kényelmi funkciókkal ellátottak, mint a split klímák: távirányítóról vezérelhetőek, időzíthetőek, pontos hőmérsékletet lehet beállítani rajtuk. Hátrányuk, hogy a nyár végén el kell rakni valahova, ahol „áttelelhet” másrészt a vastag(abb) gégecsöves, benti mobilklímánál gond lehet a levegőutánpótlásod is, mert, gondoskodnod kell a legalább 125 milliméteres cső kivezetéséről a szabadba. Azt is tudni kell, hogy mivel a szoba levegőjét használja, ezért gondoskodnod kell a levegő utánpótlásról.

Lehet a klímád split.

Spilt (osztott) klímának nevezünk minden olyan klímát, ahol a klíma legalább kettő egységből áll: egy kültéri (ez nem a házban van) és egy (vagy több) beltéri egységből (tudod, ezek vannak a szobában).  Többféle split klíma van: a monosplit klíma az, amelyiknek egy kültéri, és egy beltéri egysége van: azaz a klíma maga egyetlen szobát, helységet fog fűteni, és hűteni.  Dualspit a klíma akkor, ha 2 beltéri egysége van (ezeket külön szobában kell elhelyezni) és egyetlen kültéri egysége. Multisplit a klíma akkor, ha kettőnél több beltéri egysége van, és egy kültéri. Ebben az esetben is minden helyiség hőmérséklete (ahol van telepítve beltéri egység) külön – külön szabályozható.

Ha teheted, inverteressplit klímát válassz, ez a legköltséghatékonyabb. Sok ezer forintot is meg tudsz spórolni a számládon (a klíma teljesítményétől függően) akkor, ha inverteres a klímád, ami azt jelenti, hogy a készülék kompresszora képes arra, hogy szabályozza a fordulatszámát, így mindig tökéletesen fogja tartani a kívánt hőfokot, szinte hangtalanul, és a legalacsonyabb fogyasztással.

 

4 fontos dolog amit el kell döntened vásárlás előtt

Mondunk néhány dolgot, amit el kell döntened a vásárlás előtt

1: Hol legyen?

Át kell gondolnod, hogy hol legyen, egyáltalán hova fér majd el a klímád? Ha tudod, a kül- és a beltéri egységet is árnyékos helyre rakd, és kifejezetten fontos, hogy a beltéri egység előtt ne legyen bútor, vagy bármi, ami a légáram (a hűvös levegő) útját lezárja. Extra tipp: bár minimum 3 méter kell a kül, és a beltéri egység között, de arra figyelj, hogy túl messze se legyenek, mert csökkenti a hatásfokot.

 

2: Garancia

Ezt mi nagyon fontosnak tartjuk.  Nézd, veszel egy drága eszközt, nem mindegy milyen, és milyen hosszú garanciát kapsz hozzá. Alaposan nézd meg, hogy milyen karbantartást írnak elő ahhoz, hogy megmaradjon a garanciád, van e valamilyen plusz kötelezettséged a garanciához, és tudd meg kell-e fizetni a kiterjesztett garanciáért?

 

3: Jó legyen a teljesítményű

Sokan követik el azt a hibát, hogy spórolni szeretnének a klímájukon (na meg a villanyszámlán) azzal, hogy kisebb teljesítményű klímát vesznek, mint amire szükségük van. Jó, ha megkérdezed a szakembert, de egy egyszerű számítás segít neked: nézd meg hány légköbméteres a szoba, ahova tervezed a légkondidat. Legyen a belmagasságod 2,7 méter (ez az átlag) az alapterületed pedig 40 négyzetméter (legyen ez a nappalid): ez 40*2,7 az (kerekítve) 120 légköbméter. Egy átlagos ház / lakás átlagos szigeteléssel 30 W/ légköbméter energiát igényel, ezért ezzel szorozd meg a 120-at. Ez 3600 W, azaz 3,3 KW-os légkondi kell majd. (A pontos számokat egy külön cikkben találod a blogunkban)

 

4: Nézd a kényelmi eszközöket

Egy klímánál rengeteg kényelmi eszköz van. A távirányító alap. Az a kérdés, hogy mit tudsz a távirányítóval tenni: a mi klímánkon például automatikusan lehet időzíteni a be és a kikapcsolást, ahőfokot, mindet, sőt van hozzá egy applikáció is így távolról is vezérlehető, és például a telefonomon látom hány fok van a szobákban akkor is ha egy másik országban vagyok. Mindig nézd meg, milyen kényelmi funkciókat kapsz.

Szerintünk fontos az is, hogy ki a gyártója a klímának, és ne feledd, hogy kizárólag szakember szerelheti be az eszközt.

Persze, számtalan szempont alapján választhatod ki a klímádat. Figyelhetsz a színére, a zajra, és számtalan extra tulajdonságára, de ha a fentieket átgondolod, már biztos, hogy jó klímát választasz magadnak. Segíthetünk? Kattints ide!https://klimauniverzum.hu/klimaberendezesek