BLOG

Így tartsd karban a légkondidat

2019.05.16 21:26

Hasonlóan a cipődhöz vagy az autódhoz, a klímaberendezésed is rendszeres karbantartást igényel, törődnöd kell vele. Ennek több oka van: egyrészt ez a garanciájának a feltétele, másrészt azért is mert így marad hatékony és újszerű. Ebben a cikkben arról olvashatsz, miért kell a klímádat karbantartani.Azonnal elárulunk egy titkot:a karbantartások nem azért vannak, hogy a klímaszerelők és a klímás cégek „lehúzzanak”.

Ami kötelező

Szinte biztos, hogy a klímádnak van éves kötelező karbantartása. Ha ezt nem végezteted el szakemberrel, akkor el fogja veszteni a garanciáját. A kötelező karbantartáskor a szakember ellenőrizni fogja a klímád állapotát. Ha velünk végezteted el, mi ilyenkor megnézzük a hűtőkör nyomását, szemrevételezzük az elektromos vezetékeket, és kitisztítjuk a klímát. Az éves karbantartás alatt megtisztítjuk a klímádat a gombáktól, a spóráktól is.Ezt az allergia miatt kell megtenni, hiszen a gombák, spórák lehetnek allergének. Ha tapasztalunk kisebb hibákat, akkor azokat ki kell javítanunk. Az összes – kötelező – karbantartási munka közül általában a tisztítás a legérdekesebb, elmondjuk mi történik ilyenkor.

 

Ezért kell a karbantartás: a klíma tisztítása

A legtöbb klímát évente kell tisztítani, de ha a klíma bekapcsolásakor poshadt, kellemetlen szagot érzel, akkor azonnal. A klímád a szoba saját levegőjét használja, ha bekacsoláskor büdös, akkor az azért van, mert a szűrője tele van gombákkal, vagy a szó szoros értelmében tényleg rohad benne valami. Ez veszélyes, mert épphogy nem szűri, hanem inkább koszolja a levegődet. Egy szűrőcsere megoldja ezt a gondot.

 

Ezért kell a karbantartás: a hatásfok növelése

Nem szeretnénk a fizika mély bugyraiig jutni, de ha a klímád csöve poros, ha eldugul, ha penészes, vagy ha csak a hőcserélőivel van gond, akkor kisebb hatásfokkal működik, és biztos, hogy többet fogyaszt majd. Különösen érdekes megnézned azt, hogy a kültéri egységből miket tudunk kiszedni: faleveleket, bogarakat, de volt, ahol találtunk már egérmaradványt is. Ezért is kell tisztítani, na meg a legionella miatt.

 

A legionella baktérium

Különös baktérium a legionella, mert lehet, hogy ma már ittál belőle, lehet, hogy ettél egy csomót, de semmi bajod nem lett tőle. Ha viszont permetben lélegzed be, akár bele is halhatsz. A legionellabaktérium imádja a vizet, vagy azt, ahol úgynevezett pangó – langyos – víz van. Mindaddig nincs gond vele amíg nem a tüdődbe kerül, mert ott okozhat tüdőgyulladást, ami akár súlyos is lehet. A rendszeresen karbantartott légkondik esetében ez kizárt. Ez is egy ok, hogy rendszeresen elvégeztesd a légkondi tisztítást.

 

Bízd szakemberre

Tény, hogy léteznek légkondi tisztító aeroszolok, és te magad is megpróbálhatod házilag megtisztítani a légkondidat. Google kereséssel remek tanácsokat fogsz kapni, és időközi tisztításoknak ezek meg is felelnek, de a hatékony, komoly tisztítást érdemes (és kötelező) is szakemberre bízni. Nem nagy költség, viszont megtartod vele a légkondid garanciáját, és 100% hogy tökéletesen tiszta légkondid lesz.

Szívesen kitisztítjuk a légkondidat.

Kattints a linkre:

https://klimauniverzum.hu/klimakarbantartas