BLOG

Így csökkentsd a légkondi számládat (4+1 tipp)

2019.05.29 15:08

Bármilyen hatékony, és alacsony fogyasztású légkondit is veszel számolnod kell azzal, hogy az új légkondid megemeli majd az áramszámládat. Ebben a cikkben azt írjuk meg, hogyan lehet optimálisan használni a légkondit, és adunk tippeket, hogy lesz kevés a számlád.

1: Válassz megfontoltan

Sokan esnek abba a hibába, hogy „alultervezik” a légkondi teljesítményét. Tény, hogy a kisebb teljesítményű légkondi tízezrekkel olcsóbb lesz, mint a nagyobb, viszont sokkal többet fog fűteni, és hűteni, ezért amit nyersz az alacsonyabb áron, alig 1-2 szezon alatt elveszted azért mert sokkal többet használod majd. Az első, és talán a legfontosabb szabály tehát az, hogy mindig a megfelelő teljesítményű légkondit válaszd.

 

2: Segítsd a munkáját

Fontos, hogy segítsd a légkondi munkáját például azzal, hogy attól függetlenül, hogy van légkondid, még használod az árnyékolóidat: a sötétítő függönyt, a spalettát, a redőnyt: bármit, amivel kint tudod tartani a meleget, vagy éppen télen bent. Ezek az eszközök eddig is segítettek neked, kár lenne elfeledni őket, mondván: a légkondi majd megoldja. Mert megoldja, csak a légkondidnak sem mindegy, hogy amikor kint 33 fok van, akkor a hatalmas ablakokon besütő napfény ellen kell dolgoznia, vagy segítettél annyit, hogy kicsit hűtöd a lakást.

 

3: Programozd okosan

A legtöbb mai légkondi már nem csak egy egyszerű légkondi, hanem lehet programozni, akár távolról irányítani. Ezeket a funkciókat azért érdemes használni, mert ha tudod programozni, akkor van ideje felkészülni arra, amit kérsz, és kevesebb energiát használva oldja meg. Azt szoktuk mondani, hogy a légkondi is olyan, mint a kocsid. Ha úgy vezetsz, hogy piros lámpától piros lámpáig padlógázzal mész egyesben, akkor a kocsid is rengeteget fog fogyasztani. Ha okosan haladsz, akkor jóval kevesebbet!

 

4: Fontos a karbantartás

Szinte mindenki hajlamos arra, hogy kicsit elhanyagolja a légkondiját, és ne végeztesse el az időszakos, és a kötelező javításokat: végül is minek, hiszen működik, igaz? Csakhogy nem mindegy, hogyan. Egy jól karbantartott légkondi sokkal kevesebbet fogyaszt, sokkal optimálisabban működik, mint egy nem karbantartott.

 

5: Ne ess túlzásokba

Sokat tehetsz azért, hogy a légkondid optimálisan működjön, akár azzal is, hogy nem kérsz lehetetlent. Tudjuk, hogy meglep amit most írunk (hisz épp a kényelmed miatt vetted, igaz?) de ha télen fázol, akkor sokkal egyszerűbb felvenni egy zoknit, és egy pulcsit (vagy éppen nyáron a 22 helyett csak 24 fokra hűteni a lakást/házat) mint csúcsra járatni szegény légkondid a kényelmedért. Minden egyes Celsius fok 7%-kal növeli meg a légkondid fogyasztását, legyen az fűtés vagy hűtés.

Légkondit szeretnél?  Szívesen segítünk kiválasztani a neked legjobbat. Kattints ide.