BLOG

Hol, mennyi az ideális hőmérséklet?

2019.06.11 13:26

Szobánként változik az, hogy hol mennyi a szervezetednek az ideális hőmérséklet. Van, ahol a hűvösebben, van, ahol a melegebben érezheted magad komfortosabban. Összegyűjtöttük, és leírjuk, hogy melyik szobában hány fok az ideális hőmérséklet a szervezetednek (lesz benne meglepetés, ezt garantáljuk).

A túlfűtött, túlhűtött lakások

Ha éltél külföldön (vagy voltál hosszabb ideig) akkor biztosan feltűnt, hogy teljesen más hőmérsékleteket preferálnak, mint mi magyarok. Több mint valószínű, hogy fáztál. Mi magyarok ugyanis imádjuk túlfűteni a lakásainkat, házainkat, de ami a legmegdöbbentőbb, az az, hogy túlhűteni is szeretjük. Valamiért mi soha nem az ideális hőmérsékleten élünk. Pedig létezik ilyen. Mindjárt elmondjuk, hogy hol mennyi, de előtte egy furcsaság

 

17 fok, de mennyire más!

Gondolj bele egy szeptember végi, októberi őszi napba: 17 fok van, borult az idő, kicsit fúj a szél. Valószínűleg borongósabb a kedved, és hosszú ujjúban, és hosszú nadrágban, pulcsiban, esetleg egy átmeneti kabátban mész el otthonról. Ugyanez a 17 fok egy április végi madárcsicsergős tavaszi napon - amikor a természet ébred és minden színes – nem kíván többet tőled, mint egy ing, és egy hosszúnadrág. Ez a hőérzet miatt van, amit sok minden befolyásol. A színek, az illatok, a kedved, a páratartalom, sok minden. De hogy kapcsolódik ez a szobai ideális hőmérsékletekhez? Most elmondjuk.

 

Az ideális hőmérsékletek

Mindjárt elmondjuk, hogy melyik szobádban mennyi az ideális hőmérséklet, ebből kiderül, hogyan avatkozz bele a lakás hőmérsékletébe egy légkondival, de előtte egy érdekesség. Képzeld el, hogy a nappalidban 22 fok van. A páratartalom közelít az ideálishoz, legyen 40%. Ez tökéletes hőmérséklet ott. Ugyanez a 22 fok, ugyanezzel  páratartalommal azonban nem ideális például a fürdéshez. (Gondolj abba bele, hogy a nappalidban ülsz meztelen: valószínűleg fáznál). Éppen ezért más és más az ideális hőmérséklet helyiségenként.

A nappalidban, ahol sokat vagytok, ott a 21-22 fok az ideális. Fontos, hogy ott ne legyen 18-19 foknál kevesebb (nyáron se hűtsd le ennyire a légkondival). Ha fázós vagy, akkor inkább vegyél fel egy hosszú ujjút, mert ha csak egy fokkal is növeled meg a szoba hőmérsékletét, az megközelítőleg 5-7%kal növeli a számládat.

A konyhában elég a 19 fok, ha oda bemész, ott úgyis vagy keveset vagy, vagy ha főzöl, akkor a gépek úgyis felmelegítik a levegőt gyorsan.

A háló az örök vitapont. Van, aki azt szeretné, hogy a selyemtakaróját is ledobhassa magáról éjjel, és egyébként is meztelen alszik, más pedig inkább betakarózna, és pizsiben érzi magát jól. Ez utóbbi a jobb megoldás, mert élettani hatásait tekintve a 18-19 fok az ideális.

A fürdődben mindig magas a páratartalom, akár lehet 70% is. Meglepő módon a 22-23 fok elég a fürdéshez ilyen páratartalommal, így ha kijössz onnan, akárhova is mész, mindenhol csak 1-3 fokkal van kevesebb.

Kivéve a háztartási helyiségedet, ahol a 16-17 fok bőven elég, főleg, ha bent tudod tartani a hűvöset egy jól záródó ajtóval. A külön Wc (ha van) sem kell, hogy 18-19 foknál melegebb legyen: felesleges fűtened, vagy éppen hűtened arra a pár percre, amíg használod.

 

Így hűts, és fűts

A fentiek tehát az „ideális” hőmérsékletek, azok amik elvileg a legjobbat tetszik a szervezetednek, amelyek egyáltalán nem terhelnek meg akkor, ha helyiségből helyiségből mozogsz.

Ezeket az ideális hőmérsékleteket könnyen el tudod érni a megfelelő klímákkal. Kattints, nézd meg a klímáinkat. https://klimauniverzum.hu