BLOG

Ekkora teljesítményű légkondira van szükséged

2019.06.05 11:18

Ha eldöntötted, hogy klímát vásárolsz, akkor szembesülsz majd azzal, hogy milyen sokféle légkondiból választhatsz. Jól át kell gondolnod minden apró részletet és még így sem lesz könnyű kiválasztani azt a berendezést amelyik a legjobb ár érték arányú, és amelyik emellett biztosan megfelelő teljesítményű lesz neked. Ez a cikk abban segít neked, hogy mekkora teljesítményű klímát válassz.

A teljesítmény

Amennyiszer csak tudjuk leírjuk, hogy ne ess ebbe a csapdába, hogy csak az ár alapján döntesz. Egy kisebb teljesítményű klíma tízezrekkel lehet olcsóbb, mint egy nagyobb teljesítményű, mégis arra kérünk, többször gondold át melyiket választod. Ha rosszul választasz, akkor a kisebb teljesítményű klíma folyamatosan a csúcs közelben teljesít, míg a megfelelő optimálisan működne. Sőt, ha „alulválasztasz” akkor előfordulhat, hogy a klímád egyszerűen nem fogja tudni lehűteni (vagy felfűteni) az adott szobádat. De hogyan válaszd ki a megfelelő teljesítményt? Itt a segítség!

 

Így számold ki, mekkora légkondira van szükséged

Mondjuk a legfontosabb adatokat amire vártál. Egy átlagos szobára légköbméterenként nagyjából 30-35 W-os teljesítményt kell számolnod (ez átlagos szigeteléssel, átlagos fénnyel, átlagos berendezésekkel értendő, ezt el fogjuk magyarázni). Egy „átlagos” szoba belmagassága 2,7 méter, ezért négyzetméterenként 80-90 W-al számolhatunk tehát. Egy 20 négyzetméteres szobába – a számítások szerint -  1600 W teljesítményű légkondi kellhet.  De miért csak kellhet? Elmondjuk a buktatókat.

 

Erre figyelj oda a számításnál

Ahogy mondtuk, a fenti számok átlagos szobára vonatkoznak. Az „átlag” tág határok között mozog, hiszen éppúgy átlagos egy 20 éves panellakás, mint egy 30 éves téglaház, viszont azonnal kilóg az átlagból, ha az adott helyiségben van 5 másik gép (mert ez a konyha) vagy ha minden irányból besüt a nap, és hatalmas ablakok vannak függöny nélkül, vagy éppen az is, ha 90 centis falaid vannak, amelyek amúgy is kint tartják a meleget. Ha nem ilyen extrém a lakásod/házad, akkor átlagosnak mondható, tehát érvényes rá a számítás. Még egy fontos dolgot ne feledj: soha ne méretezd alul a klímádat, azaz soha ne az alsó határhoz közelítőt vegyél. Ez azt jelenti, hogy ha 1600 W jön ki, akkor ne 1500 W-os, és ne is 1700 W-os klímában gondolkodj (ilyen nincs, ez csak példa volt) hanem inkább 2500W-osban.

De jöjjenek a példák.

 

Klíma a nappaliba, és a hálóba

Ígértük, hogy ebben a cikkben konkrét példát kapsz, ezért tételezzük felé, hogy a nappalid nagy, legyen 40 négyzetméteres. Ahogy feljebb már leírtuk négyzetméterenként szükséged lesz 80 W-nyi teljesítményre, ezért az 40*80 azaz 3200 W. Ebben az esetben kitűnő választás lesz minden olyan klíma amelyik 3,5 KW-os. Azok között kell keresgélned (hacsak nincsenek extrém körülmények, amiket feljebb leírtunk)

Legyen a hálód (a mérete alapján lehet a gyerekszoba is) 12 négyzetméter. Ehhez 12*80 azaz 1060 W-os klíma kell. Ilyen nincs, van viszont 2,5 kW-os, ami nagyszerű megoldás, már csak azért is mert erős, és alig fog „dolgozni” könnyedén hűti/fűti majd a helyiségedet.

Klímákat forgalmazunk, és szerelünk. Szeretettel várjuk a kérdésedet, szívesen segítünk. https://klimauniverzum.hu