BLOG

5 ok amiért kell a hálószobába légkondi

2019.05.21 14:09

Egy felmérés szerint a legtöbb ember először a nappalijába szereli a légkondit. Ez logikus döntés, hiszen az a központi élettér, ott van szükség a legmagasabb komfortra. Van azonban egy másik helyiség, ahol szintén fontos lehet a légkondi, és ez a hálószoba. Összegyűjtöttünk 5 okot, hogy miért legyen légkondid a hálóban.

Te mennyit alszol?

Az egészséges felnőtt szervezetnek napi 8 óra – pihentető - alvásra van szüksége, ami azt jelenti, hogy ha te is ennyit alszol, akkor a napod egyharmadát a hálóban töltöd. Már csak a komfort miatt is megérné az, hogy a nappalidban, és a hálódban is legyen légkondi de van ennél sokkal komolyabb 5 érvünk is. Elmondjuk.

 

5: A mágikus 19 fok.

Lehet, hogy meglep, de pontosan ennyi az ideális hőfok alváshoz. A szervezeted nem szereti azt, ha túl melegben próbálod magad rákényszeríteni az alvásra (gondolj csak abba bele, hogy egy forróbb nyári napon mennyien panaszkodnak arra, hogy nem tudnak aludni), ilyenkor felborul a hőháztartásod, és rengeteg energiát felemészt az, hogy lehűtsd magad. Ha nem is tartod be a 19 fokot, azért nyáron is maximum 20-21 fokban jó aludni. Egy légkondival ezt könnyen megoldod, és végre pihentető lesz az alvásod

 

4: A megfelelő páratartalom

Bár nincs egyértelmű álláspont, hogy mekkora páratartalom a megfelelő az alváshoz (főleg azért nem, mert teljesen más a 78%-os páratartalom a 18, mint 26 fokban), de szakértők szerint a 40-50% közötti az ideális. Ha túl alacsony, akkor az szárítja a bőrödet a levegőt, valamint a nyálkahártyádat (köhöghetsz). A sokkal magasabb páratartalmú levegőben megtelepszenek a gombák, atkák, és a penész is. A modern légkondik megfelelő értékek között tartják a párát a szobában.

 

3: Mert kényelmes

Tételezzük fel, hogy kényelmes vagy (ki nem az). Azt szeretnéd, hogy amikor bemész a hálóba, akkor legyen meleg és kellemes a hőmérséklet, aztán éjjelre hűljön le a már fent leírt ideális alvási hőmérsékletre, hogy amikor felkelsz akkor megint legyen meleg. Semmi más dolgod nincsen, mint programozd be a légkondidat, és szuper kényelemben alhatsz.

 

2: Jót tesz az egészségednek

Azt biztosan tudod, hogy a legtöbb légkondi beépített szűrőrendszerrel van ellátva, ezért tökéletesen megszűri a levegőből a port, a polleneket (ez különösen fontos, ha pollenallergiád van), és az egyéb szennyező anyagokat, de azt nem tudtad, amit most írunk. Amerikai vizsgálatok szerint az alacsonyabb hőmérsékletű alvás növeli az egészséges, és csökkenti az egészségtelen zsírok mennyiségét. Szóval tulajdonképpen egészséges.

 

1: Télen nyáron szuper

Ne feledjük, hogy egy modern légkondival nem csak hűteni, hanem akár fűteni is tudsz, ráadásul szuperhatékonyan. Ez azt jelenti, hogy nyáron azért tökéletes, hogy hűtsön, télen azért, hogy fűtsön. A légkondi lesz az egyik legjobb döntésed, a hálóban. (Attól sem kell félned, hogy hangos, hiszen a modern légkondik már nagyon halkak, nem fognak zavarni)

 

Szívesen segítünk kiválasztani a neked legjobb légkondit. Kattints ide.