BLOG

5 ok, amiért ne vásárolj klímát klímaszerelő véleménye nélkül!

2019.03.14 17:39

Mivel nem minden nap vásárolsz klímát (egyes felmérések szerint hamarabb cseréled le az autódat, mint a légkondidat) valószínű, hogy nem teljesen értesz a klímákhoz. Persze, ez nem gond, hiszen van rá egy pofonegyszerű megoldás: klímavásárlás előtt kérdezz meg egy klímaszerelőt arról, hogy melyik a legjobb választás neked. Össze is gyűjtöttünk 5 pontot, miért érdemes már a vásárlás előtt beszélned egy klímaszerelővel! 

Mintha autót vennél

Képzeld el, hogy autót szeretnél vásárolni. Szerinted mi a jobb megoldás: az, ha az interneten utána olvasol, és megtudod a technikai adatokat: azt, hogy a kinézett típusban van ASR, ABS, HSA (ez a hegymenet megtartó automatika), megtudod, hogy 5 vagy 6 sebességes, és azt is, hogy az átlagfogyasztása 5,5 liter, vagy akkor tudsz jó döntést hozni, ha mindezt tudod, de emellett szakértői segítséget kérsz. Azaz bemégy a szalonba, és ha teheted akkor akár ki is próbálod a leendő autódat? (És felteszed az összes kérdésedet?) Valószínű, hogy az utóbbi esetben kapsz teljesebb képet arról, hogy megfelelő-e az autó amit magadnak választottál? Egy klíma kiválasztásakor érdemes ugyanígy gondolkodni. Szükséged van a szakértői segítségre, elmondjuk miért.

 

5: Klímaszerelő

Az egyik legerősebb érv, hogy miért kérdezd meg a leendő klímádról a klímaszerelőt, már a nevében is benne van. Azért, mert szerelő, azért, mert pontosan tudja, hogy melyek a legmegbízhatóbb, és a kevésbe megbízható klímák hiszen évek óta ezzel foglalkozik, ezeket helyezi üzembe, és szereli. Ráadásul ő pártatlan. Gondolj bele: ha bemész egy boltba, ott az adott klíma hoszteszei, promóterei mindenképp rá akarnak majd beszélni egy adott márkára. A klímaszerelő nem márkákban gondolkodik, hanem azt nézi, melyik a legjobb megoldás a te igényeidnek.

 

4: Olcsó húsnak híg a leve

Ez az elv mindenre érvényes, a klímákra is. Ha a klímaszerelőd szeretne lebeszélni téged egy 90 000 forintos, ismeretlen, tucatklímáról amit mondjuk az egyik hipermarket árul, akkor éppen azért teszi, mert az egy 90 000 forintos klíma amivel lehet, hogy sokkal több lesz a gondod, mintha a szerelőre hallgatva egy kicsit jobb klímát vennél. (És nem egy élelmiszerlánctól) A klíma épp olyan termék, mint bármi más: a túl olcsó, a túl kedvező ár valószínűleg silányabb minőséget takar, miközben lehet, hogy plusz 20-30 000 forintért egy sokkal jobb készüléket kapsz.

 

3: Milyen az alkatrészellátás?

Talán még emlékszel rá (ha nem, akkor kérdezd meg az ismerősöket), hogy alig 10-20 évvel ezelőtt egy olasz autó nagyon menő volt, de híresen rosszul voltak összerakva. Ha az nem lenne elég, az alkatrész nem csak drága volt, hanem hetekig kellett várni rá. Csodaszép volt tehát, de lutri volt az olasz autó. Ugyanez klímában is előfordul: a klímaszerelő pontosan tudja, hogy melyek azok a klímák, amik nem döglenek be, ha mégis, akkor gyorsan, kitűnő ár érték arányban lehet őket javítani, mert rendelkezésre állnak az alkatrészek, és olcsók.

 

2: Garancia

Természetesen minden klímára van garancia. Még az is lehet, hogy több mint egy év, vagy tudsz vásárolni kiterjesztett garanciát (ilyenkor extra pénzt fizetsz, extra évekért), de láttunk már olyan klímát, amit a helyszínen nem lehetett javítani, és a garanciális javítása csak külföldön volt lehetséges. A legnagyobb nyári melegben kellett nélkülözni, hetekig. Ha igénybe veszed klímaszerelő segítségét, akkor biztos, hogy nem kerülsz ilyen kellemetlen helyzetbe, mert ismeri a klímák alkatrészellátását.

 

1: Beüzemelési gondok

Azt biztosan tudod, hogy a klíma beüzemelését csak klímaszerelő végezheti el, és minden klímát be kell jelenteni a Klímavédelmi Hatóságnál: ezért mindenképp lesz szükséged klímaszerelőre, ezért a legjobb, ha már az a kiválasztáskor felveszed vele a kapcsolatot, mert úgy tud segíteni neked lépésről lépésre.

Szuper klímaszerelőink vannak, kattints, és segítünk!